Posjet arheološkom lokalitetu Solin

AutorSebastijan Trifunović

Posjet arheološkom lokalitetu Solin


U srijedu 25. listopada 2017. godine u sklopu projekta Zavičajne nastave, posjetili smo, zajedno s mentorima, arheološko nalazište na brežuljku Solin iznad mjesta Kostrena u blizini Rijeke. Nalazište datira iz mlađeg kamenog doba i time postaje najstariji pronađeni trag ljudskog života na tom prostoru. Tijekom brončanog doba položaj je napušten te se o njegovoj situaciji između 4. tisućljeća pr. Kr. i 3. stoljeća po. Kr., barem za sada, još uvijek ništa ne zna. Pročitaj više

AutorIgor

Projekt zavičajne povijesti: Kapetan Lazarić

Istra je tijekom mnogih stoljeća, kao frekventna zona, često bila u žiži promjena vlasti. Tako je početkom 19. stoljeća postala dijelom Francuskog Carstva. Iako je francuska uprava donijela pozitivne novine, tereti novačenja i velikog poreznog opterećenja postali su preteški. U istjerivanju Francuza iz Istre 1813. najveće zasluge pripadaju kapetanu Josipu Lazariću, istarskom Hrvatu, podrijetlom iz Lindara. Napoleonov poraz u Rusiji bio je očito okidač koji je pokrenuo promjene i u Istri. Borba protiv Francuza započela je 17. kolovoza 1813. kada je austrijski general grof Laval Nugent provalio u Ilirske pokrajine i bez posebnih poteškoća došao iz Karlovca do Rijeke. Tada se umirovljeni kapetan Josip Lazarić dobrovoljno javio s ciljem podizanja ustanka u Istri protiv Francuza i pobjedio. U znak priznanja za pobjedu, Lazarić i njegovi vojnici dobili su od austrijskih vlasti zastavu. U radu će se istražiti to vremensko razdoblje s naglaskom na Lazarićevu biografiju.

AutorIgor

Zavičajna nastava

Exactissima Ducatus Carniolae, Vindorum Marchiä et Histriae Lotter, Tobias Conrad

Početkom školske 2017./2018. u Gimnaziji i strukovnoj školi počelo se s provođenjem projekta zavičajne nastave. Nositelji projekta su profesori povijesti Barbara Širol, Mladen Majušević i Igor Dobrić, a za početak je formirana manja grupa zainteresiranih učenika koji će zajedno s voditeljima raditi na proučavanju zavičajne prošlosti.